A soklépéses koreai arcápoló rutin (Hungarian only)

Miután elkezdtem lefordítgatni a posztjaimat magyarra, gondoltam, az esetleges félreértések elkerülése végett gyorsan írok egy rövidet arról, miből is áll a soklépéses koreai rutin, hogyan érdemes nekiállni a kezdőknek, és hogyan lesz aztán valakiből haladó, majd végül profi.


Kezdjük röviden azzal, miért szeretem a koreai (és japán és néha taiwani) kozmetikumokat jobban, mint az európaiakat.

1. Az ár-érték arány kedvezőbb

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet befürödni egy koreai (japán, taiwani) bőrápolóval, és azt sem, nincsenek többszáz dolláros készítmények a koreai (japán, taiwani) piacon. Be lehet fürödni és vannak. Ezen a blogon is találsz posztokat kifejezetten drága márkákról, ám azokból én soha nem veszem meg a teljes méretű kiszerelést. Ehelyett néhány megbízható eBay-eladótól nagy mennyiségben vásárolok mintákat, azokat kicikínai eBay-eladóktól beszerzett különféle kozmetikai tartókba nyomkodom, és voilá, az eredeti ár 5-15 százalékáért megvan a marha drága termék, mínusz az extra-igényes csomagolás.
Azonban DM vagy Rossman árban sokkal, de sokkal hatékonyabb termékeket találtam a koreai (japán, taiwani) piacon, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Nem minden termék kiemelkedő, de nagyon leegyszerűsítve őszintén mondhatom, hogy az utóbbi több mint 20 évben soha nem volt olyan egészséges a bőröm, mint amióta átálltam a koreai (japán, taiwani) kenceficékre.

2. Az arcápolási rutin a végletekig testreszabható

Meggyőződésem, hogy a termékek minőségén túl az használt nekem a legjobban, hogy pontosan tudom alakítani a rutinomat - elveszek, hozzáteszek, kicserélek attól függően, hogy érzi magát a bőröm. Hacsak nem vagy ugyanis valamiféle földönkívüli (vagy egy iszonyatosan szerencsés földlakó), a bőröd nem egy állandóan ugyanúgy viselkedő valami, és nem biztos, hogy amitől heteken át ragyogó és egészséges volt, az elég lesz (vagy éppen nem lesz túl sok) holnap.
Ez a testreszabás pedig még egy dologra megtanított: hogy figyeljek és hallgassak a bőrömre. Hogy babusgassam, hogy ne legyek vele durva (édes Istenem, az a St. Ives őszibarack-magos bőrradír! ha a bőröm lennék, soha nem bocsátanám meg nekem!) Már nem várok azonnali megoldásokat, már nem hiszek abban, hogy "ha fáj, akkor használ", már elsősorban az érdekel, hogy egészséges legyen a bőröm.


No, most, hogy mindezen túl vagyunk, nézzük, hogy vághatsz neki a rutinod összeállításának!
Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy egyrészt senki nem mondja, hogy minden termékedet cseréld le (a fő szabály az, hogy hallgass a bőrödre: ha van egy Clinique tonik, amitől rettentő egészésges lesz, akkor nehogy kidobd!) Másrészt az átállást érdemes lépésről lépésre megtenni, hiszen úgy fogod tudni kitalálni, mely termékekre reagál a legpozitívabban a bőröd (ráadásul ha valamit kifejezetten nem szeret, akkor nem kell mindent abbahagynod, és elölről kezdened, hogy megtaláld a ludast).

Az egyszerűsített rutin

Kezdjük a lehető legegyszerűbb rutinnal! Véleményem szerint ezek azok a lépések, amelyek közül egyik sem hagyható el:

1. Olajos lemosó (este)
Az olajos lemosó szerepe (függetlenül attól, milyen típusú bőröd van) az, hogy az olajos szennyeződéseket - alapozó, BB vagy CC krém, fényvédő krém, szemfesték, bőrzsír, stb. - feloldja. Száraz arcra felvíve masszírozzuk, majd vízzel feloldjuk, és úgy tovább masszírozzuk, végül pedig tiszta vízzel lemossuk. Így bizonyosodhatunk meg leginkább arról, hogy az olajos szennyeződéseket eltávolítottuk, így azok nem fogják a pórusokat eltömíteni.
° Ajánlom: It's Skin Green Tea Calming Cleansing Oil (link)

2. Habzó lemosó (reggel opcionális, este kötelező)
A habzó lemosó feladata egyrészt a nem-zsíros szennyeződések, másrészt a lemosó olaj maradványainak eltávolítása. Ezt a lépést jól ismerjük a nyugati rutinból is. Fontos - főleg akkor, ha vagy nagyon száraz, vagy nagyon aknés bőröd van -, hogy figyeljünk a lemosó pH-jára. Ha ugyanis az túl magas, akkor egyrészt nagyon ki tudja szárítani a bőrt (ismered azt a szinte "csikorgósan tiszta" érzést? no, az a magas pH-jú arctisztítótól van), másrészt több aknét okozó baktáriumnak is melegágyat biztosít. Ideális esetben az arclemosó pH-ja 5 és 6 között van, de én például el tudok menni 7 körülig anélkül, hogy megérezném (hiszen se nem száraz, se nem aknés a bőröm), annál tovább viszont már nagyon nem szívesen.
° Ajánlom: CosRx Low pH Good Morning Gel Cleanser (link)

3. Hidratáló krém (reggel, este)
Itt egy pillanatra álljunk meg! Szerintem magyarul nincs külön szó a "hydrating" és a "moisturizing" funciókra, pedig nagy a különbség a kettő között. Ezen a blogon úgy utalok rájuk, hogy "(vizes) hidratálás" és "(zsíros) hidratálás".
Az egészéséges bőrben a nedvesség-zsír arány egyensúlyban van. Ha kevés a nedvesség, a bőr vízhiányos lesz, ha kevés a zsír, a bőr száraz lesz. A kettő tehát messze nem ugyanaz. Ez azért is fontos, mert a zsíros bőr könnyedén lehet vízhiányos, azonban sokan félnek a zsíros bőr hidratálásától mondván, hogy attól még zsírosabb lesz. Ez nem így van. Megesik, hogy éppen a vízhiány okozza a túlzott zsír-termelést, így a (vizes) hidratálás megvonásával csak rontunk a helyzeten.
A hidratáló készítményeket nem kerülhetjük ki, a lényeg az, hogy kitapasztaljuk, milyen típusú hidratálásra van leginkább szüksége a bőrünknek.
° Ajánlom: Berrisom Hydra Firming Cream (link)

4. Fényvédő krém (reggel)
Bevallom, én erre álltam rá a legnehezebben, hiszen egy olyan társadalomban élünk, ahol a napbarnított bőr a menő, azt tartják egészségesnek. És valóban remekül mutat, ám a napfény és a szolárium mindennél jobban károsítja a bőrt, ezért rettentő fontos a megfelelő fényvédelem - mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen.
Nekem a japán fényvédők jobban bejönnek, mint a koreaiak (ez utóbbiak jellemzően nehezebbek, zsírosabbak, bár messze nem annyira elviselhetetlenek, mint az általam próbált európai fényvédők).
Nagyjából egy kávéskanálnyit kell egyszerre eloszlatni az arcon (az utolsó bőrápoló lépés után és az első sminklépés előtt), és ha sokat vagy napon - vagy például mielőtt beülsz megint az autóba -, akkor érdemes többször is használni. Fontos tudni, hogy vízálló-e a fényvédő, amit használsz. Ha nem, akkor önmagában az izzadás is sokat ront a hatékonyságán.
° Ajánlom: Biore UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50+ PA++++ (link, nemsokára írok róla részletesebben is)

Mindent bele!

1. Tisztítás

A tisztítás az egészséges bőr alapja. Amennyiben nem tisztítjuk meg börünket a rárakódott kosztól, zsírtól, sminktől, napvédőtől, akkor kikerülhetetlenül eltömődnek a pórusok, és előbb-utóbb kialakul a fakó arcbőr.Az olajos (oil cleanser) és habzó (foaming cleanser, cleansing foam, cleansing gel, stb.) arctisztítók fontosságáról már az előzőekben beszéltünk, de itt nem feltétlenül ér véget az arctisztítás, bár ez a kettő önmagában teljes egészében elég lehet. Ám aki tovább akarja bővíteni a rutinját, íme a lehetséges kiegészítők:

A koreai szemfesték-lemosók pontosan ugyanúgy működnek, mint az Európában kaphatók. A különbség elsősorban az, hogy mivel az olajos (első) lemosók az esetek nagy többségében használhatók a szemfeték és rúzs eltávolítására is, ezért ez a kategória különösebben nem releváns.
° Ajánlom: Laneige Lip and Eye Remover Waterproof (link)

Az arctisztító kendők (cleansing tissue) is ugyanolyanok, mint a Rossmann-ban vagy Douglas-ben kaphatók. Elméletileg tökéletesen eltávolítanak minden eltávolítanivalót, de véleményem szerint semmi nem pótolja az olajos lemosó-habzó lemosó alaposságát. Őszintén szólva én csak akkor használtam ezeket a kendőket, amikor újra kellett tetováltatnom a szemöldökömet, és egy hétig nem moshattam arcot a megszokott módon. Tapasztalatom szerint elsősorban átmeneti tisztításra (utazás közben, munkahelyen, hazaérkezés után, de még esti rutin előtt) alkalmasak.
° Ajánlom: The Saem Care Plus Sprouted Brown Rice Cleansing Tissue (link)

A tisztító (micellar) vízről (cleansing water) nagyon hasonlókat tudok mondani, mint az arctisztító kendőkről. Egyrészt a termékkategóriát ismerjük már nyugaton is, másrészt szerintem mindegy, ki mit mond, az olajos lemosó-habzó lemosó semmivel nem pótolható. Az előbbiekben említett, átmeneti tisztításon kívül én még akkor szeretem használni a tisztító vizeket, amikor reggel lemosható maszkozom. Ilyenkor először csak tisztító vízzel mosom át az arcomat, s csak azután használom a habzó lemosót, hogy vízzel nagyjából eltávolítottam a lemosható maszk maradékát.
° Ajánlom: TonyMoly The Chok Chok Green Tea Cleansing Water (link, nemsokára írok róla részletesebben is)
2. Könnyed hidratálás-ápolás

No, itt lehet teljesen beindulni. Attól függően, milyen évszak van, milyen az idő, vagy éppen hogy érzi magát a bőrünk (mi, nők tudjuk, hogy a teljesen természetesen, és sajnálatos módon meglehetős gyakorisággal előforduló, akár minimális hormonális változások is azonnal befolyásolják, hogyan viselkedik a bőr), változtathatjuk az ezekben a lépésekben használt termékek számát és hatásuk szerint magukat a termékeket is.
Ne feledjük, az egyetlen valódi szabály az, hogy azt használd, ami a bőrödnek jól esik. Nem számít, más mind mond egy termékről, nem számít, másnak bejött-e. Az egyetlen szempont az, a Te bőröd éppen akkor mire vágyik.

Az első esszencia (first essence) egy relatíve új termékkategória, legalábbis ami a széleskőrű használatot illeti. A japán SK-II tette ismertté még a 80-as évek legelején, ám ők olyan árkategóriába tartoznak, amely sokak számára nem megfizethető. Néhány éva aztán elérhető árú koreai márkák is egymás után kezdték el kifejleszteni a saját első esszenciájukat, és onnantól fogva nem volt megállás.
Az SK-II sztorija az, hogy észrevették, egy szaké-üzemben dolgozó idősebb hölgyeknek milyen szép volt a bőrük (mind az arcukon, mind a kezükön), ezért elkezdték vizsgálni a szaké erjesztése során keletkező anyagokat, amelyből aztán kinyerték azt, ami szerintük a "csodaszer" és amit ők Piterának neveztek el.
A később elkészített első esszenciákban egy dolog közös: mind nagy mennyiségben tartalmaz valamiféle erjesztési folyamat során keletkezett anyagokat. Ezekről jellemzően azt állítják, nyugató, tápláló, öregedésgátló, világosító (*), tisztántartó hatásuk van.
Ezek a termékek állagukban leggyakrabban a vízhez hasonlítanak (kivételt képez például a Sulwhasoo első esszenciája, amiről már tényleg illene írnom egy értékelést), és a tisztítás után (és a tonik előtt) használandók. Jellemzően másodpercek alatt beszívódnak és nem csupán azonnali, könnyed (vizes) hidratálást biztosítanak, de segítik a következő termékek felszívódását is.
° Ajánlom: Purebess Galactomyces 100 (link, nemsokára írok róla részletesebben is)

(*) VILÁGOSÍTÁS: kevés olyan koreai termék van, amely ne állítaná magáról, hogy "whitening" vagy "brightening", vagyis szó szerint "fehérítő" vagy "ragyogóbbá tevő". Ezek a termékek soha nem fogják a bőrödet világosabbá tenni, mint amilyen valójában. Picit nehéz ezt magyarba átültetni anélkül, hogy minden alkalommal hosszasan magyarázkodna az ember (ha valakinek van ötlete, nagy szeretettel venném, ha megosztaná), ezért én általában "világosítóként" utalok erre a funkcióra, bár az sem az igazi. Ezek a termékek nem "hipózzák" ki a bőrödet, csupán azt ígérik, segítenek a napfény vagy korábbi bőrproblémák (pl. akné) okozta bőr-elszíneződéseket kifakítani, hiszen a cél az egyenletes arcszín. Vagyis a károsodott, elszíneződött részeket "világosítják" vissza az egészséges részek színére. Amilyen volt, és amilyennek lennie kéne, ha nem csesztük volna el. Még egyszer: Ezek a termékek soha nem fogják a bőrödet világosabbá tenni, mint amilyen valójában.

Nyugaton a tonikok (toner, skin; japán kozmetikumok esetében lotion) többségét arra használják, hogy segítsenek eltávolítani az arcmosás után még hátramaradt piszkot, illetve hogy "összehúzzák a pórusokat". (Mellékes: a pórusokat méretét nem lehet a bőr felszínén használt szerekkel megváltoztatni. Lézeres kezelésekkel igen.) Ezzel szemben a koreai tonikok túlnyomó többsége az első könnyed hidratáló rétegnek számít, ezért én nem is szeretem őket vattakorongra önteni (felesleges pazarlásnak tartom, hiszen a korong egy csomó terméket magába szív), hanem a tenyerembe vagy - ha sűrűbb - a kézfejemre öntöm, s onnan az arcomra kenem, és finoman beleütögetem a bőrömbe.
° Ajánlom: Su:m37 Secret Repair Toner (link)

Az igazi buli pedig a következő kategória: az esszenciák, szérumok és ampullák (essence, serum, ampoule). Itt lehet elveszíteni a fejünket, és akár négy-öt különféle terméket is használni ebben a lépésben. Ezek mind biztosítják a könnyed hidratálást, de ezen felül egy-egy termék jellemzően még plusz előnyöket kínál. Meg sem kísérlem megpróbálni összeszedni mindet, csak említek pár példát, hogy érthető legyen, miért kenne magára bárki is nagyon hasonló termékekből egy rakással.
Amikor - rendszerint átmeneti hormonális változásoknak köszönhetően - egy-két pórusom begyullad (vagyis lesz pár pattanásom), akkor az LJH Tea Tree Essence 90-t (link, nemsokára írok róla részletesebben is) nem hagyom ki. Lehet, hogy mindeközben fakó bőrrel ébredtem, úgyhogy szükségem van a Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop biztosította ragyogásra (link). Bár a Su:m37 Water-full Timeless Water Gel Essence (link) nyáron általában kicsit sok napközben, télen nem az, sőt, esténként kifejezetten kiváló. És így tovább... Olyan sokat vagy keveset kensz magadra ebben a lépésben, amennyit akarsz. Csak Te tudod, mire van szüksége a bőrödnek.
Ha többféle terméket használsz ebben a lépésben, az aranyszabály az, hogy minél könnyebb, annál közelebb legyen a bőrhöz, hiszen egy könnyebb réteg nehezebben tudna áthatolni egy nehezebben, ha fordított sorrendben használnád.
3. Nehezebb hidratálók

Őket ismerjük mi nyugaton leginkább lotionként vagy krémként. Az előbbi némileg különbözik attól a koreai rutinban, mint amit megszoktunk, az utóbbi pontosan ugyanaz. A nehezebb hidratálók nem csak "erőteljesebbek" és gyakran zsírosabbak, mint az előzőekben említett hidratáló rétegek, de súlyuknál fogva segíthetnek is azokat fizikailag is beljebb tolni a bőrbe.


Az emulzió (emulsion, lotion; a japán kozmetikumok esetén milky lotion) egy tejes, folyékony tápláló krém, amelyet két módon lehet használni. Egyrészt lehet ez a fényvédő előtti utolsó hidratáló lépés - ilyen értelemben "krém" -, például nappalra, meleg időben, vagy olyan bőrtípusok esetében, amelyeknek nincs szükségük nehezebb (zsíros vagy vizes) hidratálásra. Jellemzően száraz (vagy kiszáradásra hajlamos) bőrtípusok esetében pedig az emulziót még követi a nehezebb hidratáló krém.
Hogy Neked melyik a legjobb, azt ki kell tapasztalnod.
° Ajánlom: Rohto Hadalabo Gokujyun α 3D Retinol Firming & Lifting Milky Lotion (link)

A hidratáló krémet említettük korábban, és minden bizonnyal egyébként sem jelent ez a kategória senkinek újdonságot. Zsírosodásra hajlamos bőrűeknek jó hír, hogy a koreai (és japán) krémek között számtalan olyat lehet találni, amely anélkül hatékony, hogy nehéz lenne vagy még zsírosabbá tenné a bőrt.
4. Maszkok

Sokaknak a lapmaszkok voltak az "átvezető drog" a koreai kozmetikumok világába. Másokkal ellentétben én nem vagyok olyan nagy lapmaszk-rajongó, és el is mondom, miért.
1. A hatásuk ugyanúgy átmeneti, mint a lemosható maszkoké.
2. Rengeteg felesleg képződik, ha az ember gyakran lapmaszkozik - csomagolás, feleslegesen sok esszencia -, a kiadásról nem is beszélve.
3. Számomra nem olyan hatalmas élmény a lapmaszk viselése, de ez valószínűleg azért van, mert én nem tudok csak úgy fél-egy órára ledőlni és nem csinálni semmit.
Ennek ellenére persze hetente átlag négy-öt maszkot elhasználok, úgyhogy nincs jogom ilyen vehemensen ellenkezni.
° Ajánlom: a taiwani lapmaszkokat. Az azonos árú koreai maszkoknál jobban szeretem őket. Erre a linkre kattintva számtalan maszk-értékelést találsz. A véaszték olyan hatalmas, hogy semmi értelme nem lenne egy vagy két maszkot kiemelnem.

A lemosható maszkok pontosan ugyanúgy működnek, mint azok, amelyeket Magyarországon is kaphatsz drogériákban. A különbség jellemzően a bevezetőben említett ár-érték arány, ráadásul jó koreai szokás szerint több izgalmas változat kapható, mint az európai maszkok között.
° Ajánlom: Su:m37 White Award Bubble-De Mask (link)

Az éjszakai maszkok jellemzően sűrűbbek a hidratáló krémnél, de könnyedebbek a lemosható maszkoknál, így egész éjjel viselhetők (akár a hidratáló krém után, akár helyette - attól függően, mire van szüksége a bőrödnek). Használatát hetente két-három alkalommal ajánlják, bár én még nem fejtettem meg, miért ne lehetne naponta felkenni, lényegében éjszakai krémként. Azt hiszem, a dolognak ez a része elsősorban marketing.
° Ajánlom: Sulwhasoo Overnight Vitalizing Mask (link, nemsokára írok róla részletesebben is)
5. És még nincs vége...

Az előzőekben említett termékkategóriák azok, amelyekkel állandóan találkozol majd, ahogy egyre több koreai kenceficét ismersz meg. Van azonban még néhány kategória, amit én egyáltalán nem is ismertem, mielőtt belevetettem magam ebbe a világba.

A peeling (hámlasztó) gélek másképpen működnek, mint akár az arcradírok, akár a kémiai hámlasztók. (Megjegyzés: ez utóbbiból is koreait használok, de az talán nem tartozik annyira szorosan ennek a posztnak a témájához - pontosabban igazából egy külön posztot kéne írnom a témáról -, ezért nem térek ki külön rájuk.) Az arcradírok szinte mindig mikrosérüléseket okoznak a bőr felszínén, ezért óvatosan kell velük bánni. A kémiai hámlasztókkal pedig elég komolyan igénybe vehetjük a bőrünket, ha nem tudjuk, mit csinálunk. A peeling gélek sokkalta kevésbé durvák, ám rendszeres használattal segítenek megszabadulni az elhalt hámsejtektől. Arról, hogyan működnek, ezt a blog-bejegyzést ajánlom.
° Ajánlom: Sulwhasoo Snowise Ex White Ginseng Exfoliating Gel (link, nemsokára írok róla részletesebben is)

A hidrokolloidos tapasz önmagában nem új (vagy koreai) felfedezés, én azonban a koreai kozmetikumok kipróbálása előtt soha nem használtam őket arcon. Az orvoslásban égési sérülésekre használják elsősorban, de drogériában is kapható olyan változatuk, amely a vízhólyagokra kitűnő. Hogy kerül ez mégis az arcunkra? Ezek a tapaszok egyrészt tökéletesen elfedik a bőrt a külső szennyeződések, kórokozók elől, másrészt magukba szívnak mindenféle folyadékot és gennyet. Ebből talán ki lehet találni, hogy olyan pattanásokra, amelyeknek már akár tűfejnyi nyílása is van, fantasztikusan működnek. A kifejezetten arcra kapható változatok előnye pici méretük és az, hogy alig lehet észrevenni őket, ezért akár napközben is használhatók. Ami a lényeg: rettentő jól működnek! Nekem mindig van itthon vagy négy-öt levéllel, nehogy véletlenül egyszer csak kifogyjak belőlük.
° Ajánlom: Uniderm Hydrocolloid Patches (link)

Az olajok szintén nem koreai eredetűek, és jómagam is ezer helyen futottam bele abba, hogy egyesek mindenféle tiszta olajat kenegetnek az arcukra, de bevallom, ez különösebben soha nem vonzott. A koreai kozmetikumos utazást rettentő zsíros bőrrel kezdtem, ez mára szépen átváltozott normállá, de továbbra sem gondolom, hogy mondjuk, azzal a sűrű kókuszzsírral kéne kennem az arcomat, amivel sütök. Mostanra azonban már számos koreai olajat kipróbáltam (az esszencia-szérum-ampulla lépésben használom őket, és kifejezetten szeretem a lapmaszkok alá tenni), és baromi jók.
° Ajánlom: Mamonde Age Control Camellia Oil (link, nemsokára írok róla részletesebben is) 


0 comments:

Post a Comment

 

Get Paid For Shopping Online

Follow on Bloglovin'

Follow

Get 15% Off!

Contact Form

Name

Email *

Message *

Get $5 Off!

Activate by Bloglovin'

Follow by Email